Abbaye du Thoronet

30-10-2017 abbaye du thoronet

Een bezoek aan de cisterciënzer Abbaye du Thoronet, de oudste in de provence, is een absolute must. De abdij ligt zo’n 5 km buiten het dorpje Le Thoronet.

Abbaye du Thoronet

Toen Le Thoronet in 1146 gesticht werd, was het de eerste cisterciënabdij in de Provence. De ligging, ver afgelegen in de bossen, is typerend voor gebouwen van deze orde. De rechtlijnige bouw van de kerk, kruisgang, slaapzaal en kapittelzaal weerspiegelt de strenge regels van de orde. Slechts de klokkentoren wijkt af: deze is van natuursteen gebouwd om de harde wind te kunnen weerstaan. De abdij raakte in de 15e eeuw in verval en werd in 1791 door de monniken verlaten.

Franse Revolutie

Na de Franse Revolutie werd het klooster verkocht en kreeg het een agrarische functie. Dankzij de bemoeienis van Prosper Mérimée kocht de staat het klooster in 1854. In 1873 kon de restauratie beginnen.

Abbaye du Thoronet

Het is een officieel historisch monument. De aanblik van de abdij is indrukwekkend en geeft je een goed beeld van hoe een cisterciënzerklooster er in de middeleeuwen moet hebben uitgezien.

Je kunt het dagelijkse leven van de witte monniken afleiden uit onderdelen van het complex die bewaard zijn gebleven zoals de kloosteringangen, de fundering van het gastenverblijf, de binnenhof en de ommuurde kloostertuinen. De kerk met zijn zuivere lijnenspel en het klooster met zijn ongekunstelde, sobere elegantie vormen het centrum van het complex en zijn architectonische hoogstandjes

Le Corbusier

Deze abdij was in de 20ste eeuw voor architect Le Corbusier een inspiratiebron voor zijn modernistische architectuuropvatting. De gebouwen werden toen zorgvuldig bestudeerd en opgemeten. De architectuur prees men als een organisch geheel conform de idee van een woning als een machine à habiter. Men bewonderde ook de nauwgezette vertaling in steen van het programma van de cinsterciënzers en het economisch verantwoord bouwen.

A picture taken on April 21, 2009 shows the church of the Thoronet abbey, a Cisterian monastery in Le Thoronet, southern France. The monastery, founded in 1146 by the Tourtour monks in a wild setting in the Var region, gathers its buildings around a cloister which is protected by sturdy arcatures from the Romanesque period. AFP PHOTO ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

Tegenwoordig bezoeken veel toeristen de abdij. De voortreffelijke gidsen brengen bij wijze van afsluiting, een eerbetoon aan de cisterciënzer gezangen. De hemelse akoestiek van de abdijkerk is trouwens de reden waarom er vandaag de dag nog regelmatig klassieke concerten worden geprogrammeerd. De abdij ligt zo’n 5 km buiten het dorpje Le Thoronet.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorige Volgende