Aix-en-Provence

23-12-2016 fontein in Aix

Aix-en-Provence, meer dan alleen rosé

De elegante stad Aix-en-Provence wordt door de Fransen kortweg Aix genoemd. Aix staat geklasseerd als 3e stad vol barokke architectuur, na Parijs en Versailles. Hoewel Aix niet zoveel inwoners telt, ongeveer 141.000, oogt het er altijd druk bevolkt. Op de pleintjes in de oude stad is het altijd levendig. dat komt omdat de Aixois erg van uitgaan houden. Bovendien huisvesten er 30.000 studenten.

Les deux garcons

Les deux garçons

Aix is beroemd om de vele boulevards en fonteinen. Het leven in Aix concentreert zich rond Le Cours Mirabeau, de mooiste laan van de stad, die omzoomd is door platanen. De mooiste fontein is het gietijzeren exemplaar op de rotonde van Le Cours Mirabeau. Deze stamt uit 1860. De Cours Mirabeau splitst de stad in twee delen. Ten noorden van de Cours Mirabeau bevindt zich de oude stad, waar veel restaurants en cafés te vinden zijn. Aan de andere kant van de Cours ligt de wijk Mazarin, de nieuwe stad. Aix is een stad waar je heerlijk kunt flaneren, winkelen, eten en op terrasjes kunt zitten.

Cours Mirabeau

Cours Mirabeau

Bezienswaardigheden

Voor een uitgebreide gids met plattegrond klik op: gids.

      • Musée Granet: museum met onder andere werken van Paul Cézanne, Rembrandt en Paul Rubens.
      • Fondation De Vasarely: een van de opvallendste gebouwen van Aix. Het bestaat uit zeshoeken van wit en zwart metaal.
      • Atelier Paul Cézanne: het huis waar hij vroeger woonde is nu een atelier. In dit atelier is zo veel mogelijk in de oorspronkelijke staat gelaten.
      • Bewonder de grootste watermuur van Europa op de brug Juvénal Mozart die zich bevindt bij binnenkomst van de stad. Met zijn 600m2 aan oppervlakte en zijn 17 meter lange waterval is deze muur een technisch hoogstandje want het is de eerste watermuur die uitsteekt over de autowegen.
      • Het hele jaar door worden er op woensdag- en op zaterdagochtend om 10.00 uur rondleidingen georganiseerd. Maak kennis met Aix en Provence en ontdek wat deze stad zo speciaal maakt: de stijlvolle en voorname herenhuizen, de indrukwekkende architectuur en de fraaie monumenten die getuigen van een glorieus verleden. Van begin april tot eind oktober is er dagelijks een rondleiding om 10.00 uur – met uitzondering van de zondag. Elke ochtend is er een ander thema.
      • In Aix-en-Provence is er elke dag markt: fruit- en groentenmarkt, boekenmarkt, bloemenmarkt en ga zo maar door. Het vormt de plek van ontmoetingen en ontdekkingen, vooral van het zonnige gastronomische erfgoed. De markten vullen de stad met geluid en kleur.
Fondation De Vasarely

Fondation De Vasarely

AIX rosé

Wereldberoemd is de Rosé AIX uit Aix-en-Provence
Deze rosé is winnaar van de Concours Générale Parijs 2010, 2011, 2013 & 2015
Wine Spectator: 89 punten
Wine Enthusiast: 90 punten

Aix-en-Provence

Het wijnhuis AIX is iets meer dan een decennia geleden overgenomen door Eric Kurver, een Nederlandse wijn-enthousiast. Het wijnhuis stond toen nog bekend onder de naam Domaine la Grande Séouve, maar met de overname werd de naam Domaine Saint Aix en eveneens de overheerlijke AIX rosé geboren. Het domein en de 72 hectare tellende wijngaard bestaan al meer dan honderd jaar, de kwaliteit van de AIX rosé wordt onder andere gewaarborgd door het klimaat, weersinvloeden en de ligging tussen heuvels en bos. Vele zonuren en koele nachten zorgen hier voor de perfecte rijping van de druivensoorten Grenache, Cinsault, Syrah en Counoise.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorige Volgende