Cotignac, de parel van de Provence Verte

14-02-2016

Cotignac, de parel van de Provence Verte

Op 5 kilometer van Entrecasteaux ligt het mooie en gezellige kunstenaarsdorp Cotignac. Deze parel van de Provence Verte telt ruim 2200 inwoners.

Cotignac ligt tegen een bijzondere rotswand van 80 m hoog, waarin rotswoningen uitgehouwen zijn. Het dorp leeft van toerisme en wijnbouw (tot in de jaren 50 ook van olijventeelt). Het aantal inwoners steeg na de oorlog met een derde, vooral door de komst van buitenlanders.  Er wonen nu vrij veel Engelsen, kunstenaars en artisans.

Rondom het gezellige dorpsplein omgeven door Platanen, bevinden zich veel terrassen, restaurants en leuke winkeltjes. Echte een must see tijdens een verblijf bij Terre de Lumière. Ook op de fiets, wij hebben er 2 ter beschikking, is Cotignac goed bereikbaar.

Cotignac

In Cotignac zijn vanzelfsprekend ook een aantal wijnchateaus te vinden. Onder andere Carpe Diem, Clos de L’Ours, Nestuby.

Het dorp telt achttien meestal 17de-eeuwse fonteinen, had vroeger veertien olijfpersen, waarvan er nu nog één over is. Deze is gerestaureerd en functioneert weer sinds 2003. Er is een Romaanse kerk, een functionerend openluchttheater (in de zomer) en een kleine waterval. Ook deze waterval is zeer de moeite waard om te bezoeken.

Waterval Cotignac

Eens per week is er markt met hoofdzakelijk biologische producten. Door de rotswand (de falaise) is het doorgaand verkeer door het dorp zeer beperkt en daardoor is het er rustig. Er is een groeiende wijnbouwcoöperatie, die de laatste jaren een kwaliteitsverbetering heeft gerealiseerd. Deze produceert voornamelijk rosé. De wijn draagt sinds 1977 het kwaliteitsmerk “AOC Côtes de Provence”. De druivenoogst is in september-oktober, de olijvenoogst in december.

Cotignac, de parel van de Provence Verte

Historie

In de 10e eeuw was er een kasteel. De buiten het dorp gelegen kerk ‘Notre Dame des Grâces’ dateert van 1519 en is een bedevaartsoord met vrouwenklooster. Aan de andere kant buiten het dorp ligt het St.-Jozefklooster. In de 17de beleefde het dorp zijn hoogtepunt, maar leed erg onder de oorlogen en de Franse Revolutie. Vóór 1900 telde het dorp 220.000 olijfbomen en de oogst van 1900 bereikte een omvang van 6 250 000 kg, maar de strenge vorst in de jaren 50 van de twintigste eeuw roeide de olijventeelt, net als in Entrecasteaux en andere dorpen in de Provence Verte, zo goed als uit.

Bewaren

Vorige Volgende