Franse les…

03-01-2016

Franse les…

We hebben genoten in Entrecasteaux en ook wij hebben avonturen beleeft met vork, mes en kurkentrekker.
Franse les is voor ons zeker een aandachtspunt voor 2016… Dit is deel 3.

Franse lesFête
In de zomer is er bijna dagelijks aanleiding voor een feest. Uiteenlopende thema’s passeren de revue zoals het feest van de langste dag, feest van de vrijheid, zomerfeest, enz. Deze festiviteiten worden steevast afgesloten met een maaltijd in de buitenlucht, waarbij wijn natuurlijk niet ontbreekt. De meest opmerkelijke in de reeks vonden we: ‘La fête du chien’ oftewel “Het feest van de hond”.

De Franse cheque
In bepaalde dingen zijn de Fransen erg conservatief. Waar in heel Europa gebruikt wordt gemaakt van de bankpas en internet bankieren gemeengoed is, houden de Fransen nog steeds hardnekkig vast aan het gebruik van cheques. Dit is ook erg “prettig” in de supermarkt. Een lange rij aan de kassa als gevolg van een klant die op zijn/haar gemak het voorgedrukt papiertje invult.

Vendange
Je stapt de deur van ons huis uit en je kunt wandelen in een prachtig heuvelachtig gebied. Olijfbomen en wijnranken zijn het panorama en in de buitenlucht zijn altijd de geuren van de Provence op te snuiven. Het ruikt er naar rozemarijn, tijm en lavendel. Eind september, als alles in het teken staat van de Vendange (druivenoogst), is de hele omgeving doortrokken van de geur van geperste druiven.
‘FOR-MI-DA-BLE!!!’

Cave à Vin
We hebben een bescheiden wijnkelder. Op een bepaald moment merkten we dat we een lek hadden. Het mooie eikenhouten plafond werd helemaal nat en van druppelen was al geen sprake meer want het ging steeds sneller. Onze loodgieter Bruno werd gebeld. Helaas kon hij niet direct komen want hij had een knieblessure. Het complete plafond moest eruit gehaald worden door Kees en even leek het erop dat we onze faciliteiten konden uitbreiden met een binnenzwembad. Oorzaak van dit alles was het zeer, zeer kalkrijke water in de Provence. Zonder ontkalker verstoppen echt alle leidingen en breuk is dan het gevolg. Gelukkig heeft Bruno het na een dag werk kunnen oplossen. Uiteraard ontbrak het roepen van de bekende Franse “krachttermen” niet op deze dag…

Electricité
Elektriciteit uitgevallen? Gebeurt met regelmaat. Een gebroken draad is dan vaak de oorzaak. Kan lastig zijn als dit net om 9.00u in de ochtend gebeurt, waardoor koffie serveren bij het ontbijt uitgesloten is….
De Fransen zijn het gewend en er wordt rustig afgewacht tot alles weer in orde is.

Français
“Hoe gaat het met jullie Frans?” vraagt iedereen. Nou……
Onze Vlaamse vocabulaire is in de zomermaanden meer uitgebreid dan het Franse. We hebben in Nederland de navigatie van de auto maar ingesteld op de Franstalige mevrouw, dan krijgen we toch nog een beetje Franse les…

Vorige Volgende