Franse scholen

20-12-2018 Ecole Primaire

15 dingen die anders zijn op Franse scholen

Naast het compleet andere onderwijssysteem, zijn er ook een paar kleinere, meer dagelijkse verschillen die Nederlandse ouders van schoolgaande kinderen opvallen in Frankrijk. Luizenmoeders, digiborden en traktatie-stress zul je er (nog) niet tegenkomen bijvoorbeeld.

1. Franse kleuters gaan een jaar eerder naar school dan bij ons in Nederland. Dat betekent dat ze al met 3 jaar zindelijk moeten zijn (als ze naar de kleuterschool willen). Wel doen ze nog een middagslaapje (la sieste) tijdens hun eerste jaar op school, in een slaapzaal.

2. Vrijwel alle Franse scholen hebben een eigen schoolkantine waar leerlingen een warme viergangenlunch krijgen. Netjes en uitgebreid aan tafel dus, even wat anders dan met een boterhammetje op schoot naar het Jeugdjournaal kijken op het digiboard in de klas.

Franse scholen

3. In Frankrijk krijgen kinderen op veel jongere leeftijd al huiswerk, vaak zelfs al vanaf 6 jaar oud. Daar zijn ze op die leeftijd elke dag gemiddeld 20-30 minuten mee bezig.*

4. Schooldagen duren langer in Frankrijk: vaak tot 16.30 uur en met naschoolse opvang of huiswerkles zelfs tot 18.00 uur. Wel is woensdag een vrije of kortere dag en hebben Franse kinderen vaker en langer vakantie.**

5. Al vanaf de basisschool krijgen Franse leerlingen lange en gedetailleerde lijsten met schoolspullen (fournitures) om te kopen. Alles nauwkeurig omschreven, tot aan het aantal millimeters van de ruitjes (geen lijntjes!) in de schriften toe. De schooltassen van jonge Franse scholieren zijn ook opvallend zwaar. Zesjarigen slepen met tassen die je in Nederland pas in de brugklas ziet.

6. Even wennen voor Nederlandse kinderen (10+) die in Frankrijk komen wonen: cijfers zijn er niet op de schaal van 1-10 maar van 0-20. (En die 0 of 1 kun je echt krijgen… de 20 is veel lastiger!).

cijfers op school

7. Nederlandse scholieren doorlopen in principe 2 scholen tot hun 18e levensjaar (basisschool en middelbare school), Franse scholieren wisselen wel 4 keer van school (école maternelle, école primaire, collège, lycée).

8. Ook op Franse basisscholen is u-zeggen inmiddels verleden tijd, maar op het schoolplein moeten leerlingen zich wel nog in een rij opstellen (en file indienne, in een ‘indianenrij’) of mogen ze alleen per twee naar binnen (hand in hand).

9. Op school trakteren met snoep, dat mag in Frankrijk, pas de problème. Er zijn dus geen uit-de-hand-gelopen competities tussen vlijtige moeders (wie maakt de creatiefste en gezondste traktaties?) zoals in Nederland. Franse kinderen krijgen gewoon een vette cake, een flinke zak Haribo en een paar liter zoet vruchtensap mee om uit te delen op hun verjaardag.

10. Luizenmoeders en -vaders? Die bestaan niet in Frankrijk. Er hangt simpelweg een briefje ‘Les poux sont de retour’ op de klasdeur en daarna zoekt iedereen het zelf uit (lees: gaan er thuis liters chemisch luizenspul van de apotheek tegenaan).

11. WhatsApp-groepen voor ouders zijn niet gebruikelijk in Frankrijk en telefoonlijsten worden ook niet altijd gegeven. Zelfs als ze bestaan, verloopt het meeste contact toch rechtstreeks met de juf of meester (live of via het correspondentieschrift).

12. Sowieso wordt van Franse ouders minder betrokkenheid verwacht bij het schoolleven. Behalve bij schoolreisjes en het eindfeest voor de zomervakantie (la kermesse), zijn er weinig andere momenten waarop ouders een actieve bijdrage mogen of kunnen leveren. Dus niks leesouders, paas- of kerstontbijtjes en al dat meer… (Maar in Frankrijk zijn er ook veel meer ouders die allebei fulltime werken***).

* Gek genoeg is schriftelijk huiswerk volgens een Franse wet uit 1956 verboden voor leerlingen jonger dan 10 jaar, maar in praktijk wordt het op vele scholen nog gewoon gegeven vanaf de eerste klas van de basisschool (6-jarigen). Zelfs tijdens de vakanties krijgen jonge leerlingen huiswerk mee.
** De Franse zomervakantie duurt 2 volle maanden (in Nederland maar 6 weken), ook zijn er in Frankrijk meer korte schoolvakanties tussendoor (elke 6 weken hebben Franse scholieren steeds 2 weken vrij). In Frankrijk bestaan er overigens geen boetes voor ouders die hun kinderen stiekem een dagje eerder uit school halen, zoals in Nederland…
*** Slechts 21 % van de Franse ouders werkt parttime, in Nederland geldt dat voor meer dan de helft van alle ouders.

Benieuwd naar hoe het Franse schoolsysteem precies werkt (école maternelle, école primaire, collège, lycée)? Dit artikel op de website Neerlandia.fr geeft een helder overzicht.

Bron: frankrijk.nl

Vorige Volgende