Lavendel

20-04-2023 Lavendel in de Provence

Lavendel en de Provence

De heerlijk zachte geur van lavendel doet je meteen denken aan de Provence en haar zonnige landschap. Vroeger in het wild geplukt, maar tegenwoordig speciaal gekweekt voor parfum, cosmetica of aromatherapie. Ontdek de wereld en de geheimen van die prachtige paarse bloemenvelden.
lavendel

Lavendel …

Er worden twee soorten lavendel gekweekt in de Provence. Het meest bekend is de ‘lavande vraie’ oftewel de klassieke, fijne lavendel. Lavendel groeit van nature op de kalkgronden van de Provence, op zo’n 600 tot 1400 meter hoogte. Waaraan herken je lavendel? Haar kleine paarse bloemenbosjes en een stevige stengel. Al jarenlang wordt de lavendel gebruikt voor de productie van essentiële AOP-lavendelolie, die zijn oorsprong vindt in de Vaucluse, Drôme, Alpen van de Haute-Provence en de Haute-Provence. Voor één liter essentiële olie heb je wel 200 kilo verse lavendelbloemen nodig!

… of lavandin?

Naast lavendel bestaat er ook lavandin. Lavandin is een kruising tussen de klassieke, fijne lavendel en spijklavendel (de wilde variant). De lavandin is krachtig en de bloemen zijn groter en hebben een rondere vorm. Lavandin groeit op zo’n 200 tot 1000 meter hoogte. In 2016 werd er wel 19.500 hectare lavandin gekweekt, wat goed was voor een jaarlijkse oogst van 1380 ton (bron: FranceAgriMer).

Lavendel, waar je ook kijkt

Het natuurgebied Plateau de Valensole is het mooiste en meest bekende lavendelgebied. Dit ligt op 50 autominuten afstand van B&B Terre de Lumière. Hier kun je de prachtige lavendelvelden bewonderen. Op de site Moove your Alps vind je de mooiste routes dwars door de lavendelvelden. Te voet, met de fiets, per motor of auto bekijk je het leven door een paarse bril! Ook de lavendeldistilleerderijen mag je zeker niet overslaan tijdens de route.

lavendel

Duizend-en-één deugden

De Romeinen gebruikten lavendel al om hun bad en wasgoed extra lekker te laten ruiken. De heerlijk geurende plant bevat ontelbaar veel positieve eigenschappen: ze werkt ontsmettend, verzachtend en helend. De essentiële oliën ervan verrichten dan ook wonderen bij het verzachten van jeuk of het nemen van een ontspannend bad.

De zomerperiode (juni en juli) is de beste periode om de lavendelvelden te bezoeken en de heerlijke geur in je op te nemen. De oogst gaat meestal eind juli van start.

lavendel

Warm of koud

In alle omliggende boutiques in de regio kun je de essentiële lavendeloliën kopen. Zeep, interieurparfum, geurkaarsen, parfums … De heerlijke lavendelgeur heeft een belangrijke plek ingenomen in de parfumerieën, maar wist je dat lavendel ook onmisbaar is in de gastronomie? Heb je al eens lavendelhoning of lavendelijs geproefd?

Vorige Volgende