Marseille

30-07-2017 Notre Dame de la Garde Marseille

Marseille: Vieux-Port, Pastis & Bouillabaisse

Met bijna 900.000 inwoners is Marseille na Parijs de grootste stad van Frankrijk. Het is niet alleen de hoofdstad van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur maar ook van het departement Bouches-du-Rhône. Daarnaast is Marseille de grootste commerciële haven van Frankrijk.

Marseille is gebouwd uit zo’n honderd kleine dorpjes, waarvan sommige nog een heel eigen sfeer hebben. Maar het leven speelt zich vooral af rond de Canebière en de Vieux-Port. La Canebière dat cannabispad betekent, is de belangrijkste straat van Marseille en loopt via de haven de stad in. De weg verbond de haven vroeger met de velden hennep (voor de touwen van de schepen) vandaar de naam. Het centrum van de stad is de Vieux-Port, de oude haven waar plezierboten dobberen en je vele restaurants en bars vindt. Het belangrijkste symbool van de stad in de Notre-Dame-de-la Garde, de basiliek die hoog boven de stad uittorent. Vlak achter de haven ligt Le Panier, de oude stad van Marseille. Le Panier is een doolhof van nauwe, op elkaar gepakte steegjes, een gezellige volksbuurt waar de was buiten wappert. Le Panier is geen aanrader voor de auto.

notre-dame-de-la-garde

Havenstad Marseille is een echte smeltkroes, je ziet er mensen van over de hele wereld van Afrika tot Azië. Je vindt er marktjes met Arabische spullen en winkels met Japanse producten. Marseille is daardoor niet zo’n typisch Provençaalse stad van alpinopetten en stokbrood onder de arm. Toch is er ook iets wat alle Marseillais verbindt; de liefde voor OM, voetbalclub Olympique Marseille. De stad is muisstil wanneer OM speelt. Aan de Vieus-Port hangen bij cafe’s overal grote schermen waar de bezoekers de wedstrijden volgens. De grote held is nog altijd Zinédine Zidane, die geboren werd in Marseille.

Marseille

Marseille heeft een tijd lang een minder positief imago gehad. De stad zou vol zakkenrollers en zwervers zitten. Die reputatie heeft de stad van zich af te schudden. Aan het begin van de 21e eeuw begon de gemeente aan een grootscheepse renovatie van de stad. De stad is inmiddels meer dan een bezoek waard. Je vindt er veel leuke restaurants en boetiekjes. In 2013 was Marseille Culturele Hoofdstad van Europa.

Vorige Volgende