Spektakel in Cannes

30-04-2017 Cannes

De gewoonlijk zo mooie doch rustige stad Cannes verandert jaarlijks in mei in een bruisende glamourstad, als het voor even het middelpunt van de filmwereld is.

Cannes

 

Cannes wordt bewoond door veel gepensioneerden, het klimaat is er ideaal. Het is er vrij rustig maar in mei verandert er iets. Dat de rode loper wordt uitgerold over de trappen van het Grand Palais is de aankondiging dat er iets speciaals staat te gebeuren. Als die loper er dan eenmaal ligt barst het los. Private Jets beginnen te landen en de haven begint uit te puilen van de exclusieve jachten. De rolluiken van de appartementen gaan omhoog en de champagnekoelers worden op het balkon gezet terwijl de lach van een aspirant-actrice kirrend weerklinkt door de baai. Het Filmfestival betekent een explosie, een tien dagen durend samenkomen van enorme hoeveelheden geld, kunst, talent en emoties.

 

Het Filmfestival werd opgericht in 1946 en is het meest prestigieuze filmfestival ter wereld. Het is niet gezegd dat een film die in Cannes wordt vertoond of daar een prijs krijgt ook een kassucces wordt. Het gaat in Cannes om de kwaliteit. Dat kan een kleine ingetogen Taiwanese film zijn of een uitbundig meesterwerk. Fransen hebben een geheel eigen idee over kwaliteit en dat idee is vrij onvoorspelbaar. Het ene jaar kan dat Afrika zijn. Oma’s uit een Afrikaans gehucht worden dan ineens filmsterren. Ze komen dan aanzoeven in grote limousines om vervolgens over de rode loper van het Grand Palais te schrijden door een haag van fotografen. Het andere jaar kan het weer heel iets anders zijn.

Brad Pitt

Het festival is altijd een ankerplaats geweest voor grote sterren zoals Catherine Deneuve, Brigitte Bardot, Sean Penn en Marcello Masstroianni. Je film in Cannes hebben betekent dat je meetelt in de filmwereld. Natuurlijk liggen er ook de grote Hollywoodproducenten op de loer. Een onverwacht talent kan een omzet betekenen die het voortbestaan van je filmbedrijf garandeert. De grote kunst in Cannes is om uitgenodigd te worden voor de première van een film. Want voor de film koop je geen kaartje, je wordt uitgenodigd en daarvoor moet je als filmprofessional ingeschreven zijn.

Vorige Volgende