Valence, Montélimar en Orange

30-05-2017 Valence

Op weg naar je vakantiebestemming naar het zuiden van Frankrijk rijd je er rakelings aan voorbij, Valence, Montélimar en Orange. De hoogste tijd om toch maar eens die afslag te nemen en drie plaatsen ontdekken die stuk voor stuk prachtig, onmiskenbaar Frans en toch totaal verschillend zijn.

Valence

De sfeer is hier 100% Frans, aan gebrek aan grote attracties zijn er nauwelijks toeristen. Maar dat wil niet zeggen dat er niets te zien is. Een wandeling door het oude centrum voert naar de mooie esplanade met muziekkiosk uit 1890, het park ,met zijn rozentuin en de kathedraal Saint-Apollinaire, die in 1095 werd ingewijd door de paus en een halteplaats was op diverse pelgrimsroutes. De straten bieden af en toe verrassend uitzicht op de Rhône. De expositie is het Musée de Valence legt met meer dan twintigduizend werken de verbinding tussen toen en nu.
Ook de keuken speelt hier een belangrijke rol. De basisingrediënten komen uit de achtertuin; olijfolie, verse groenten, fruit en wijn. Het culinaire erfgoed wordt tegenwoordig gekoesterd door tal van goede restaurants.

Nougat

Montélimar

Er is in Montélimar geen ontsnappen aan. Dit is Frankrijks hoofdstad van de nougat. Lopend door het compacte centrum word je er overal aan herinnerd: Frabrique Nougat, Atelier Nougat, maison Nougat, enzovoorts. De echte productie vindt plaats in grote bedrijven aan de rand van de stad. De ingredienten van nougat zijn al eeuwenlang hetzelfde: een melange van suiker, honing, eiwit, vanille, pistache en/of amandel. De zoete geur hangt in de straatjes. Waar Valence het stijlvolle administratieve centrum van de regio is, ademt Montélimar een meer Provençaalse sfeer. De markt, de winkeltjes, de cafés, ze zouden met hun lavendel, olijfolie, en kleurrijk aardewerk ook nog wat zuidelijker kunnen staan. Het lijkt erop dat hier minder wordt gewerkt, maar meer geleefd….

Valence, Montélimar en Orange

Orange

Het charmante Orange heeft zich als het ware om het antieke Unesco Werelderfgoedtheater genesteld. Knus en warm met vrolijke gevels, gezellige straatjes en leuke pleintjes. Willem van Nassau-Dillenburg keeg het bisdom Orange door vererving in de schoot geworpen en sindsdien lopen we in Nederland bij elke feestelijke gelegenheid in het oranje.

 

Vorige Volgende