Wijn uit de Côtes de Provence

01-06-2016 Grand Jas Entrecasteaux, wijn chateau

Wijn uit de Côtes de Provence

Met de zomer op komst wordt het de hoogste tijd om weer eens een heerlijk flesje rosé met het label Côtes de Provence te openen!
Bij de inkoop van een bescheiden voorraad wijn uit de Côte de Provence vroegen we aan onze wijnboer Olivier Forni welke druivenrassen nu het meest verbouwd worden in deze streek.

Praten over wijn is natuurlijk heel leuk, maar het aanschouwelijk maken in de vorm van een proeverij is natuurlijk veel leerzamer…

Een paar flessen later waren we volledig op de hoogte en willen deze “kennis” graag delen.

Grenache Noir

Grenache is de op één na meest verbouwde druif ter wereld. Het is typisch een ras voor een heet klimaat. Geeft meer kracht dan schoonheid (mist kleur en tannine) en is daarom een blend druif. Dit oorspronkelijke Spaans ras (garnacha) wordt vooral in het zuidelijk deel van de Rhône, in de Provence en in de Languedoc-Roussillon verbouwd. Is de basis van veel goede rosés en geeft daar structuur en body aan.
Kleur: geen hoge intensiteit.
Geur: zacht en fruitig.
Smaak: zeer toegankelijk, fruitig en makkelijk door lage zuurgraad en weinig tannine, aroma’s van bramen, peper, specerijen, kersen.

Cinsaut

Deze druif wordt vooral voor roséwijnen gebruikt vanwege de subtiele florale aroma’s. Cinsaut rijpt vroeg, heeft een opmerkelijk goede zuurgraad, geeft kleur aan wijn en zelfs wat karakter. Kan grote hitte goed weerstaan. Geeft bij een hoog rendement vlakke wijnen. Als hij streng wordt gesnoeid levert hij een intens naar bloemen geurende en smakende wijn met een vrij diepe kleur en een vlezige textuur. Cinsaut geeft een zekere zachtheid aan wijn want hij bezit weinig tannine. Voor de kwaliteit aroma’s is voorzichtig persen en een niet te hoog rendement belangrijk.

Kleur: gemiddeld.
Geur: lindebloesem.
Smaak: floraal, subtiel, elegant, aroma’s van framboos, amandel, noot.

Syrah

Wordt tot de klassieke nobele druivenrassen gerekend. Geeft een goede kwaliteit druiven en het rendement kan aanmerkelijk hoger liggen dan bijv. cabernet sauvignon. Heeft weinig last van ziekten maar heeft echter tijdens de bloeiperiode enigszins warm weer en droogte nodig (gevoelig voor coulure). Ontleent zijn karakter aan de bodem. Bijzonder gevoelig voor te hoog rendement. Syrah is gevoelig voor oxidatie en vraagt daarom veel zorg en deskundigheid bij de wijnbereiding. Een koele, gecontroleerde gisting en opvoeding op eikenhout doet deze wijnen goed. Vragen echter veel tijd voordat ze hun kwaliteit prijsgeven.

Kleur: van normaal tot vrij diep rood.
Geur: veelal kruidig tot zelfs peperig, soms uitgesproken bessig in warme klimaten, ook wel tonen van tabak, bramen en rijpe pruimen.
Smaak: van krachtig flink fruitig met hoge zuren en tannines tot zacht aangenaam vol, vooral na voldoende rijping op eiken vaten, aroma’s van viooltjes, frambozen, kersen, zwarte bessen en soms peper.

Cabernet Sauvignon

De beroemdste en wereldwijd de meest gevierde druif, maar komt slechts op de 10e plaats op het wereldwijd bebouwde areaal. Het is een laat rijpende en een voor wijnbouwers weinig problematische druif. De wijn heeft veel kleur, veel tannines, veel extract, een goede balans tussen fruit, zuren en alcohol, veel finesse en zeer goede bewaarmogelijkheden. Doet het goed in de koelere noordelijke streken van de Provence of op noordelijke hellingen.

Kleur: Dieppaars tot vol roodbruin afhankelijk van leeftijd.
Geur: Nat hout, zwarte bessen (cassis), leer, koffie, rauwe groene paprika, cederhout. Smaak: Vrij hoog zuurgehalte en vooral een hoog tanninegehalte. Meestal een lange afdronk.

Mourvèdre

Van Spaanse afkomst (Mataro). Laat rijpend. Kan iets minder goed tegen hitte dan b.v. grenache. Heeft niet veel, maar wel regelmatig water nodig. Houdt daardoor van diepe klei- kalk bodems (argilo-calcaire). Geniet faam in Bandol. Wordt veel in het zuidelijke Rhônedal verbouwd (na Grenache, Cinsault en Syrah). Geeft wijnen die ondanks het warme klimaat een goed zuurniveau hebben en enigszins streng zijn en een goede structuur hebben. Vraagt een lange rijping en geeft alleen goede resultaten als hij ontsteelt en gekneusd worden alvorens in de gistkuip te gaan.

Kleur: donker.
Geur: donker fruit, animaal na oudering.
Smaak: donker fruit, specerijen, wild, truffel, aards.

Carignan

Deze van oorsprong Spaanse druif voelt zich het beste thuis is warme en drogere gebieden. Neemt de vijfde plaats in de wereld op de ranglijst van meest verbouwde druiven. Loopt laat uit, waardoor risico voor vorstschade gering is. Is gevoelig voor meeldauw (een schimmel) en vraagt daarom aanzienlijk meer bespuiting dan andere rassen. Heeft een dikke schil en geeft daardoor veel kleur aan de wijn, evenals veel tannine. Kan zeer productief zijn, maar geeft alleen een goede wijn als het rendement beperkt blijft en als het suikergehalte bij de oogst relatief laag is. Is op zijn retour in het Franse zuiden omdat hij nogal “boerse” wijnen geeft. Geeft vaak wijnen met veel alcohol.

Kleur: donkerrood.
Geur: normaal geen uitblinker in fruitigheid. Bij beperking opbrengst wordt de concentratie duidelijk verbeterd.
Smaak: vrij veel en rijk voorzien van tannines en zuren. Wel grof en ongenuanceerd, tenzij modern gevinifieerd, aroma’s van bramen, pruimen, peper, leer.

Onze huisrosé
Komt uit Entrecasteaux van wijnmaker Olivier en is geboren uit liefde, passie en veel ervaring…

Château du Grand Jas Rosé Entrecasteaux by Olivier Wijn uit de Cotes de Provence
AOP Rosé Côtes de Provence Vintage 2015.
Druiven: een harmonieuze blend van Grenache en Cinsault.
Kleur: zalmroze.
Sappig met aroma’s van perzik, abrikoos en specerijen.
Deze Rosé is de perfecte begeleider van vis, wit vlees, maar ook meer exotische gerechten.
Ook uitstekend als aperitief.

 

cuvee-les-clos-roseChâteau du Grand Jas Entrecasteaux Cuvée Les Clos rosé 
AOP Rosé Côtes de Provence.
Druiven: een harmonieuze blend van Grenache en Cinsault.
Kleur: zalmroze.
Elegant, subtiel met tonen van vers rood fruit zoals framboos, rode bes met de geur van limoen.
Deze wijn is het puurst in haar soort, elegant, fris, stuivend en sappig.
Perfecte begeleider van traditionele, maar ook meer verfijnde gerechten.

 

Nog een weetje…

Veel wijnbouwers planten aan het einde van elke rij druivenranken een rozenplant. Dit is geen versiering maar een waarschuwingsmiddel.
Rozen zijn net als druiven bevattelijk voor meeldauw. Rozen pakken deze ziekte echter eerder op en waarschuwen op deze manier de wijnboer voor oprukkende meeldauw, een dag of tien voor de druiven aan de beurt zijn. Dat stelt ze in staat tijdig maatregelen te nemen.

Wijn uit de Côte de Provence

Vorige Volgende