Moustiers-Sainte-Marie, parel van de Verdon

20-06-2023 Moustiers Sainte-Marie

Moustiers-Sainte-Marie, parel van de Verdon

De lavendelgeur die je overal tegemoetkomt, pittoreske pleintjes en steegjes, terrasjes onder platanen, huizen bedekt met terracotta dakpannen, kan het Provençaalser? Het dorp Moustiers-Sainte-Marie is het toonbeeld van de Zuid-Franse charme en heeft een magnetische aantrekkingskracht op iedereen die de streek bezoekt.

Moustiers

Gelegen op een verhoging tegen de rotsen, op het kruispunt tussen het plateau de Valensole, het immense Lac de Sainte-Croix en de onherbergzame Gorges du Verdon, vormt Moustiers-Sainte-Marie al eeuwenlang een pleisterplaats en toevluchtsoord. De Zuid-Franse auteur Jean Giono was de eerste die het dorp vergeleek met een ‘Provençaalse kerststal’, compleet met een kerstster boven het dorp. Want al sinds de dertiende eeuw hangt er boven het dorp een gouden ster aan een ijzeren ketting die tussen de rotsen aan beide zijden van het dorp getrokken is.

Moustiers

Rond de vijfde eeuw waren het de monniken van Lérins in de buurt van Cannes die de heuvels introkken en er een nederzetting stichtten, het huidige Moustiers. Hun dorp keek uit over een groot oppervlakte vruchtbare grond, met volop zon en water en beschermd tegen de noordenwind. Al snel trok het dorpje nieuwe inwoners aan, die er begonnen met het houden van schapen, het planten van olijvenbomen en het cultiveren van graan en wijn.

Over de herkomst van de ster die boven het dorp hangt, doen verschillende verhalen de ronde. Het meest gangbare verhaal is dat de ster een dankbewijs was van een ridder die in de dertiende eeuw tijdens een kruistocht gevangen was genomen door de Arabieren. In zijn gevangenschap deed hij de belofte om een monument voor Maria op te richten als hij ooit zou terugkeren. Maar volgens anderen zou de ster zijn opgehangen ter nagedachtenis aan twee geliefden van vijandige families, die hier vanwege hun liefde een einde aan hun leven gemaakt zouden hebben.

Moustiers

Hoe het ook zij, eeuwen later is het dorp qua uiterlijk weinig veranderd ten opzichte van vroegere tijden. Het wordt in tweeën gesneden door een nauwe kloof met een stroompje, afkomstig uit een bron in de heuvels achter het dorp. Boven het dorp torent de klokkentoren van de Église Notre-Dame-de-l’Assomption, een prachtig voorbeeld van de Lombardisch-romaanse bouwstijl. De kerk stamt uit de twaalfde eeuw. Bijzonder is ondermeer het altaar, met als onderstel een sarcofaag uit de vierde eeuw, met een afbeelding van de doortocht van de Israëlieten door de Rode Zee.

Moustiers

Een prachtig uitzicht over het dorp heb je vanaf de hoger gelegen Notre-Dame-de-Beauvoir, een kapel tussen de rotsen ten oosten van het dorp. Met een kwartiertje lopen kom je aan bij de kapel, die een kleine tweehonderd meter hoger dan het dorp ligt. De kleine kapel werd in de late twaalfde eeuw gebouwd op de fundamenten van een andere kapel uit de vijfde eeuw ter ere van Maria.

Moustiers

Wat te doen in Moustiers-Sainte-Marie?

Moustiers is binnen 45 autominuten bereikbaar vanaf Terre de Lumière. In het hoogseizoen is het in Moustiers-Sainte-Marie behoorlijk druk met toeristen. Loop zeker even naar de kapel boven het dorp, eet een ijsje (ze hebben er zelfs ijs met lavendelsmaak!), geniet van een typisch Provençaalse maaltijd (lamsvlees, bijvoorbeeld), loop door de smalle straatjes, en vergeet ook niet het aardewerk, waar het dorp bekend om staat. In talloze winkeltjes kun je dit kopen, samen met andere souvenirs uit de Provence. Ook is er een keramiekmuseum.

Moustiers

Een bezoek aan Moustiers is bijvoorbeeld leuk als onderbreking van de rondrit rondom de Gorges du Verdon of een bezoek aan de prachtige lavendelvelden in juni of juli.

Er is volop parkeergelegenheid, maar probeer zoveel mogelijk door te rijden op de weg waarlangs de parkeerplekken op terrassen zijn aangebracht. Hoe lager je parkeert, hoe langer je nog omhoog moet lopen.

Bron: Frankrijkpuur.nl
Vorige Volgende