De 10 meest bekende Provençaalse gerechten

20-08-2019 Soupe au Pistou

De 10 meest bekende Provençaalse gerechten

De Provence staat bekend om zijn goede keuken met invloeden uit Italie en Spanje. Onze Office du Tourisme La Provence Verte heeft een top 10 samengesteld van de meest bekende Provençaalse gerechten.

Tapenade en Anchoïde

gerechten

Anchoïade wordt gemaakt van ansjovis, kappertjes, knoflook en olijfolie, en is afkomstig uit de Provenςaalse keuken. Hier wordt het gebruikt om (rauwe) groenten op smaak te brengen, maar ook door salades of als dip bij brood.

Verwar anchoïade dus niet met tapenade, wat in de basis bestaat uit ansjovis, olijven en knoflook.
In Nederland en Belgie ook helemaal hip voor bij de borrel.

Zelf maken? Meng dan een blikje ansjovisfilets (de zoute, niet in zoetzuur) met een teentje knoflook, één à twee eetlepels kappertjes, een scheut olijfolie en een beetje citroensap in een keukenmachine. Breng eventueel op smaak met peterselie en een beetje peper.

Vind je de smaak iets te heftig? Verwarm dan de ansjovisfilets in een koekenpan samen met een fijngeperst teentje knoflook totdat de filets uit elkaar vallen. Hak vervolgens met de kappertjes, olijfolie en citroensap fijn.

Pissaladière

Fijn en knapperig taartje, bestaande uit ansjovis, uien en olijven. Lekker voor zowel kinderen als voor de ouders.

Salade met zeebarbeel in Pastis

Een kleurrijke salade met gebakken mediterraanse zeebarbeel, vergezeld van pepertjes en kerstomaatjes.

Daube Provençale

Stukjes rundvlees, langzaam gegaard in rode wijn, met uien, kruiden en knoflookteentjes, opgediend met verse pasta.

Kleine provençaalse gevulde gerechtjes

Met gehakt gevulde tomaten, courgetten, uien en aubergines, langzaam gegaard in de oven.

Aïoli

Aardappelen, wortelen, groene bonen en bloemkool, geserveerd met hardgekookte eieren en kabeljauw, samen met een traditionele aïoliesaus. (een soort mayonaise met look). Aioli is een eenvoudige, maar niet eenvoudig te bereiden knoflooksaus, die veel gebruikt wordt in Catalonië en elders aan de Middellandse Zee. De saus wordt onder andere geserveerd bij salades, koud vlees, vis, pastasalades en als tapa met brood.

Ratatouille


Ratatouille is een Frans gerecht van gestoofde groenten, bestaande uit tomaten, courgetten, aubergines, paprika’s en gekookte uien, overgoten met een saus dat vooral in de Provence veel wordt bereid. Verschillende variaties van het gerecht worden gegeten in andere landen rond de Middellandse Zee.

Soupe au pistou

Soep, boordevol groenten (bonen, wortelen, aardappelen, courgette, tomaten,…), waarin een saus van olijfolie met look en basilicum wordt verwerkt.

Lavendel- en aardbeisorbets

Verfrissende ijsbereiding met provençaalse aardbeien of met lavendelbloem.

Vijgentaart

Fijn en knapperig taartje, bedenkt met gecarameliseerde vijgen.

Bron: Provence Verte

Vorige Volgende