Een goed jaar in de Provence…

25-12-2015

Een goed jaar in de Provence…

Het leven op het Franse platteland is ons in ons eerste jaar B&B Terre de Lumière zeer goed bevallen. Het was een goed jaar in de Provence en graag willen we onze belevenissen met u delen in dit 2e deel van in totaal 3 delen.

Een goed jaarTerrassen
In Entrecasteaux zijn een aantal leuke terrassen te vinden. Om 8 uur in de ochtend zitten deze helemaal vol!
“Hoe kan dat?” vroegen wij ons af.
Welnu, ‘artisans’ oftewel ambachtslui gaan voor hun werk naar Martine om een ‘croissant’ of ‘pain au chocolat’ te halen. Ze nemen vervolgens plaats op het naastgelegen terras en bestellen een espresso. In het zonnetje wordt de krant ook nog gelezen en na dit Franse ontbijt gaan ze vervolgens naar hun werk…

Françoise van Bistrot Gourmand
Het onthaal van gastvouw Françoise vergeet geen enkele gast van Terre de Lumière! Haar man Sylviane is een Italiaanse meester-kok die iedereen kan bekoren met zijn heerlijke gerechten.
We zijn er zelf zeer regelmatig geweest en hebben er in het seizoen voor veel gasten een tafel mogen reserveren. Gasten worden letterlijk met open armen ontvangen door de gastvouw met de bijbehorende twee zoenen op de wang! Een geweldige entourage met idem dito sfeer! Je zou er iedere avond naar toe willen gaan!

Onze poort
Onze toegangspoort is ‘obstiné’!
Regelmatig komt het voor dat deze niet open wil gaan. Na minimaal 5 of 6 maal de toegangscode ingetoetst te hebben komt er eindelijk beweging in deze ‘porte de fer’. Lastig voor de gasten en ook voor ons want de bel doet het dan ook niet.
Dus we laten de leverancier van de poort uit Brignoles komen om dit euvel op te lossen.
Maar…… als hij de code intoetst gaat het kreng meteen open. Niets aan de hand dus. Wij toetsen zelf de code in en jawel hoor de poort gaat meteen open. Nog enkele malen geprobeerd, poortje open, poortje dicht, keurig!!
Niets aan de hand dus, we rekenen € 50,- af en ‘monsieur’ vertrekt weer.
We zien zijn achterlichten nog net door de bocht verdwijnen en toetsen nog een keer de code in.
Wat denkt u? De poort gaat niet open!
Tja we zullen met dit Franse ‘manque’ moeten leven denken we….

Paarse krokodil
Entrecasteaux heeft maar 1000 inwoners maar wel een eigen postkantoor!
Dat is heel erg gemakkelijk, pakketjes versturen en ophalen allemaal in het eigen dorp!
Ik (Elma) had een pakket thee besteld bij Simon Levelt. Omdat de poort weer dienst weigerde vonden we een briefje in de brievenbus dat het pakket de volgende dag af te halen was bij ‘bureau de poste’.
Pas de problème’ dachten we!
Aangekomen op het postkantoor zagen we de bekende doos al staan. Met het bewijs uit de brievenbus, onze paspoorten en ons beste Frans hebben we verteld dat we het betreffende pakket kwamen ophalen.
Mais non’ dat gaat niet zomaar!
Eerst bewijzen dat het huis waaraan het pakket geadresseerd is, echt van jou is, anders geen pakket! Paspoorten doen niet mee, een eigendomsbewijs, dat is het enige wat telt!
Uiteindelijk hebben we de beambte met een visitekaartje kunnen overtuigen. Onder licht protest en zonder glimlach werd het pakket overhandigd.
We hoorden later dat de laatste EDF rekening (elektriciteitsmaatschappij) ook had kunnen fungeren als legitimatie. Tja, die hadden we toevallig even niet op zak…

Vorige Volgende