Het middeleeuws Carcès

20-06-2018 Carces

Relaxen in middeleeuws Carcès.

Carcès is een klein dorp midden in de Var, dicht bij Entrecasteaux. Heel veel toeristen komen er niet en dat heeft zo zijn voordelen. Het is rustig met een relaxte ‘Allo Allo’-achtige sfeer. Een kerk, een café, twee bakkers en zelfs twee kleine supermarktjes. Alles is er en iedereen kent iedereen.

Het is een dorp waar je langs rijdt als je bijvoorbeeld onderweg bent naar of van Cotignac, Lorgues, het Lac Saint Croix of de abdij van Thoronet. De moeite van het stoppen niet waard. Toch?

Toch wel! Ik stel voor de auto gewoon eens te parkeren in een van de straatjes of op de grote parkeerplaats tegenover het bejaardenhuis. Waarom? Dat leg ik graag uit.

Carcès bestaat al sinds de elfde eeuw. Niet dat je dat meteen ziet als je het dorp inloopt, een Frans dorp als alle andere. En precies daar waar de winkels ophouden en iedereen terugloopt, precies dáár beginnen de Middeleeuwen. Gewoon doorlopen aan het einde van de Rue Maréchal Foch, omhoog de steile straten in, of onder de klokkentoren door en dan links. Wat je zult aantreffen is een wirwar van kleine zeer smalle straatjes, die kriskras door elkaar tegen de heuvel oplopen. Je ziet de Middeleeuwen er zich zó voor je neus ontvouwen. Met wat fantasie kun je je voorstellen hoe hier duizend jaar geleden de eerste Carçois hebben geleefd.

De stilte die er heerst is heerlijk en op een hete dag is het hier aangenaam koel. Geluiden die uit huizen komen, gerinkel van bestek, een radio, iemand die de was buiten hangt. Alles wat bij vakantie hoort in een ander land kun je juist hier vinden. Buiten de drukte van alle winkeltjes.

En als je de straatjes volgt naar boven kom je bij een openluchttheater uit. Daar waar het kasteel ooit heeft gestaan kun je nu op warme zomeravonden genieten van een toneelstuk of muziek.
Alles bij elkaar ben je met een anderhalf uur wandelen heel Carcès door geweest én heb je tijd gevonden om wat te drinken bij een van de cafeetjes. Tussen de Fransen.

Het Middeleeuws Carcès
Dus stop de volgende keer wèl, loop wat rond, geniet van de prachtige uitzichten en straatjes en neem een pastis. Het leven in de Var is heel goed.
En laat het me weten als je het gangetje op de foto links ook hebt ontdekt. Het zit op een wat onverwachte plek in het dorp namelijk. Ben benieuwd wie het vindt!

Bron: www.coteprovence.nl. Geschreven door Dick Koopman.

Bewaren

Vorige Volgende